TAŞPINAR´IN 17. SAYISI ÇIKTI

TAŞPINAR'IN 17. SAYISI ÇIKTI

Afyonkarahisar tarihine ışık tutan Taşpınar Dergisi'nin 17. sayısı okuyucularıyla buluştu. 1932 yılından 1950 yılına kadar aralıksız olarak 161 sayı çıktıktan sonra çeşitli aralıklarla yayımlanan Taşpınar Dergisi'nin yeni sayıları okuyucusuyla buluşmaya devam ediyor.

Belediye Başkanı Burhanettin Çoban dönemiyle yayın hayatına yeniden devam eden Taşpınar Dergisi'nin 17. sayısı da Afyonkarahisar tarihine adeta ışık tutuyor. Geçmişte uzun yıllar Afyonkarahisar'ın kültürünü, tarihini halka aktarmada önemli bir görev üstlenen Taşpınar Dergisi yeni sayısında da birçok tarihi konuyu okuyucularının beğenisine sundu.

Kapağında, Mevlevihane'nin 1925 yılında yıkıldığı tahmin edilen Selamlık Dairesine ait tarihi bir fotoğrafa yer verilen Taşpınar Dergisinin 17. sayısında, "Afyonkarahisar'da İslami döneme ait en eski mezar taşı Şuhut'ta", "Afyonkarahisar'ın eski  berberleri" ile "Afyonkarahisar ve çevresinde meydana gelen depremler" gibi konular dikkat çekiyor. Dergide ayrıca, Orhan Yavuz ile yapılan bir röportaj ve tarihi belgeler ışığında birbirinden önemli konular bulunuyor.

EDİTÖR’DEN

Vesikalarla, hatıralarla, fotoğraflarla, biyografilerle, kuşaktan kuşağa geçen sözlü aktarımlarla örülen dergimizin 17.sayısını siz kıymetli okurlarımıza sunuyoruz.

Her ne kadar Adanalı olsa da ömrünün büyük bir bölümünü Afyonkarahisar’da geçiren, Afyonkarahisar ile anılan, mezarı da Afyonkarahisar’da olan, Türk şiirinin büyük hiciv üstadlarından Adanalı Ziya’yı İbrahim Yüksel kaleme aldı.

Önemli bir meslek grubu olan berberliğin tarihçesi ve şehrimizin sosyal yaşamında yer etmiş eski berberleri Erdoğan Emre sizlere tanıtıyor.

Şehrimizin manevi sahiplerinden “Sahibler Türbesi”nde yatan zâtlara dair Fevzi Kaya’nın makalesinin yanı sıra geçtiğimiz günlerde Belediyemiz tarafından restore edilen Bedesten Çarşısı’nı Abdülkadir Kalender’in kaleminden okuyabilirsiniz.

Deprem bölgesi olan Afyonkarahisar’da geçtiğimiz yüzyıllardan bugüne kayıtlara geçmiş bu tür felaketleri Hasan Tahsin Günek sizler için inceledi.

Ali Osman Karakuş ilimizin önemli termal havzalarından Sandıklı Hüdai Kaplıcalarını sizlere tanıtırken, Muharrem Bayar hocamız belgelerle  Afyonkarahisar yöresinde eski Türk mezar taşının izini sürüyor.

Türk Sanat Müziği’ne “Bir Kızıl Goncaya Benzer Dudağın’’ isimli çok tanınan bir güfte kazandıran ve pek bilinmeyen tarihçi, şair hemşerimiz Süleyman Sırrı Üçer’i sizlere tanıtan yazıyı Senih Bayık kaleme aldı.

İlgi ile takip ettiğinizi bildiğimiz röportajlarımızda kıymetli büyüğümüz Orhan Yavuz Bey’i konuk ediyoruz. Tabiri caizse dopdolu bir ömür yaşayan Orhan Bey’le olan röportajımızı 2 bölümde vermeyi uygun bulduk.

Taşpınar dergisi güzel metinleri, yine arşivden güzel fotoğraflarla süsleyerek sizlere sunmaya devam ediyor. Dergimiz yalnızca Afyonkarahisarlılar için değil, Türkiye’de şehir ve şehir kültürü kavramları üzerine düşünen her okur yazar için ilgi çekici bilgilerle, anekdotlarla, resimlerle dolu.

Dergimizin iki kapağı arasında şehrin zaman aşırı hikâyesini anlatıyoruz. Şehrin hafızasında kalan insanlar, mekânlar, olaylar ve gelenekler burada yer buluyor.

Not: 15. sayımızda Abdülkadir Kalenderoğlu imzası ile yayınlanan “Köse Bacak Abdullah” isimli makalede doğrusu  “Kese Bacak Abdullah” olacaktır. Düzeltiriz.

BAŞKAN'DAN

Afyonkarahisar’ın belleği Taşpınar’ın 17.sayısı ile merhaba.

Yüzyılın ihmalini Belediyemiz eliyle gideren Bedesten, yakın bir zamanda açılışını hep birlikte yapacağımız “Kültür Sanat Evi”, bu yıl içerisinde restore etmeye başlayacağımız Kadınlar Pazarı, sokak sağlıklaştırma projemiz, restore edilen camilerimiz, türbelerimiz hanlarımız. Gerek tarihi mirasa sahip çıkma gerekse kültür turizmini canlandırma anlamında Afyonkarahisar Belediyesi olarak birçok çalışmanın içerisinde olduk, değerlerimize sahip çıktık.

Zengin bir tarihi geçmişe sahip Afyonkarahisarımızın  kültürel anlamda kalkınmasına dair Belediyemizin yaptıklarını yukarda saydıklarımız açıklamaya elbette yetmiyor. Kültürel yayınlar konusunda altın çağını yaşayan Belediyemiz sanata ve sanatçıya da destek veriyor. Son olarak Belediyemiz ve Afyon Kocatepe Üniversitesi işbirliği ile ünlü Bestekâr Tanburî Cemil Bey’in vefatının 100. yılı münasebetiyle hazırlanan CD, belgesel ve kitap çalışmasının tanıtımını Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu’nun katılımları ile gerçekleştirdik. Sanat camiasında büyük ses getiren bu çalışmamız başkalarına da örnek oldu.

Afyonkarahisar’ın tarihine, kültürüne dair merak ve ilgi uyandıran dergimize emeği geçen kalem sahiplerine teşekkür ederken, tüm okurlarımıza yeni yılda sağlık, mutluluk diliyorum.

Taşpınar Dergisi 17.Sayısını İnternet Üzerinden Okumak İçin Tıklayınız.

Tarih 13.04.2017 11:28:15

Tarih 10.05.2017 17:06:05

VERİLEN SÖZLER YERİNE GETİRİLİYOR
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, eşi Emine Çoban ile birlikte gerçekleştirdiği ev ziya
TÜRKİYE MUHTARLAR DERNEĞİ´NDEN ZİYARET
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban,  19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla Türkiye Muhtarlar
ATATÜRK YOL KOŞUSU 5 KASIM´DA
Afyonkarahisar Belediyesi, kültürel ve sosyal etkinliklerinin yanı sıra halkımıza yönelik
Evlendirme için Gerekli Evraklar
Site Tasarım Yönetim : Bilgi İşlem Birimi.